Hukuki Danışmanlık Hizmeti
Bu kapsamda büromuzca müvekkillerimizin, özellikle şirketlerin, hukuki açıdan yapılandırılması ve kurumsallaşması sağlanmaktadır. Büromuzun bu konuda temel bakışı müvekkillerinin hukuksal ihtiyaçlarının tamamını bir pakette sağlamak yönündedir. Günümüz ticaret hayatında ticari faaliyet gösteren firmaların üç yönden kendilerini yetkin kılmaları profesyonelliğin ve ticari hayatta var olmanın olmazsa olmaz koşulu durumuna gelmiştir. Bu ayaklar;
* Profesyonel ve yetkin yönetim ayağı,
* Günümüz ticari şartlara göre bilgili ve donanımlı hukuk ayağı,
* Mali denetim ve muhasebe ayağıdır.
Unutulmamalıdır ki tıpta koruyucu hekimliğin önemi ne ise hukukta da koruyucu hukukun işlevi de aynı derecede önemli ve hayatidir. Büromuz hukukta koruyucu hekimlik hizmetleri ile sorunlarınızın ya hiç çıkmamasını ya da erken teşhis ile sorunsuz ve minimum maliyet ile çözüme kavuşmasını sağlamayı hedeflemekte ve çalışmalarını buna göre sürdürmektedir.
15 YILDA KAZANDIĞIMIZ DENEYİMLERİMİZDEN YARARLANARAK SİZLERE 12 KİŞİLİK GÜÇLÜ EKİBİMİZ ARACILIĞI İLE KESİNTİSİZ HUKUKİ HİZMETLER SUNMAKTAYIZ.
Ticari hayatın en önemli gereklerinden birisi olan alacağın sağlıklı tahsili bu konuda özellikle son yıllarda yaşanan krizler nedeni ile ciddi bir sorun halini almış durumdadır. Bu nedenle alacaklarını hukuksal olarak hızlı ve minimum masrafla tahsil etmek firmalar için elzem konuma gelmiştir.
Büromuz bu yükü tamamen müvekkillerinin omuzlarından alarak yöneticilerinin kendilerini tamamen ticari faaliyetlere vermelerine yardımcı olacak şekilde durumun hassasiyetine göre öncelikle borçlularla görüşerek tahsilâtı maliyetsiz halletmeyi fakat borçluların kötü niyet sahibi olması veya mal kaçırma durumlarında ise ivedilikle harekete geçerek tahsilatın garanti altına alınmasını sağlamayı çalışma prensibi edinmiştir. Bu kapsamda borçlular hakkında istihbaratın önemi göz önüne alınarak büromuzda istihbarat birimi oluşturulmuş ve bu konuda deneyimli personelden yararlanılmaya başlanmıştır.
Ticari hayatta yapılan işlemlerde sözleşme hukuku danışmanlığı profesyonelleşmenin bir getirisi olarak giderek daha çok önem kazanmaktadır. Firmalar arası birçok hukuki ihtilafın konusunu yapılan sözleşmeler oluşturmaktadır. Bu durumda dava sürecinde veya sorun çıktığında bir adım önde olmanın temel yolu sözleşmeyi yaparken hukuki açıdan tam bir değerlendirme yapmaktan ve firmanın haklarını maksimum ölçüde korumak oluşturmaktadır. Zira çoğu ihtilafta tek çözüm yolu yapılan sözleşme hükümlerinden geçmektedir. Özellikle yabancı firmalarla yapılan ticari faaliyetlerde firmalarımız bu eksikleri nedeni ile ciddi zarar görebilmektedir. Unutulmamalıdır ki sözleşme yapılırken katlanılacak maliyet bir ihtilaf durumunda ortaya çıkacak maliyetten çok daha az olacaktır. Büromuz gerek Türkçe gerekse İngilizce sözleşme inceleme ve oluşturma konusunda gerekli donanım ve tecrübeye sahiptir.
Büromuz tarafından, şirketlere hukuki açıdan yapılanma ve hukuk müşavirliği çerçevesinde aşağıdaki hizmetler verilmektedir;
Ulusal ölçekli birçok şirkette dahi tüm “ceza sorumluluğu” A.Ş.’lerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinde, Ltd. Şti’lerde şirket müdürlerindedir. Departman müdürlerinin/yetkililerinin fiili olarak yetkileri olmasına rağmen, ceza ve tazminat hukuku açısından bu kimselerin sorumlulukları yoktur. Bu nedenle öncelikle şirketin, daha sonra da yöneticilerin üzerinden ceza ve tazminat sorumluluğunun kaldırılmasına yönelik koruyucu hekimlik çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu çerçevede;
-İŞ KAZALARI neticesinde ceza ve tazminat sorumluluğunun ŞİRKETİN ve YÖNETİCİLERİN üzerinden kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
-SAHTE ve YANILTICI FATURA – Vergi Usul Kanununa muhalefet halinde şirket yöneticilerinin ceza sorumluluğu olmayacak şekilde MALİ SİSTEMİN işleyişi prensiplere bağlanmaktadır.
-İTHALAT – İHRACAT İŞLEMLERİNDE gümrük mevzuatından kaynaklan CEZA SORUMLULUĞUNUN kaldırılması için gümrük müşaviri ile şirket arasındaki ilişki hukuki bir zemine oturtulmaktadır.
-Bunlar ve benzeri amaçlara yönelik ve şirket yapısına uygun olarak koruyucu hekimlik çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
- İnsan Kaynakları “İşlemler Kılavuzu” Hazırlanmaktadır.
Şirketin yapısına uygun olarak, personel-İşveren ilişkilerini kanunun aradığı şartlarda düzenleyen, personelin işe girişinden önce başlayıp, iş süresince cereyan eden ilişkilerin Yargıtay uygulaması çerçevesinde sağlıklı bir zemine oturtulması, iş akdinin usulüne uygun bir şekilde feshedilmesi ve fesih için gerekli hukuki dayanaklarının iş ilişkisi devam ederken oluşturulması, işten ayrıldıktan sonra da tüm kurumlar ile ilgili tüm yazışmaları, usul ve prosedürleri Hukuki Açıdan belirleyen / düzenleyen İnsan Kaynakları & Personel Departmanı “İŞLEMLER KILAVUZU” hazırlanmaktadır. Bu İŞLEMLER KILAVUZUNDA;
-İŞ BAŞVURUSU AŞAMASINDA YAPILACAK İŞLEMLER,
-İŞ SÖZLEŞMESİ SONA EREN PERSONEL İLE İLGİLİ YAPILACAK İŞLEMLER,
-TÜRKİYE İŞ KURUMU NEZDİNDE YAPILACAK İŞLEMLER,
-SAĞLIK RAPORU ve RAPOR ALMA ZORUNLULUĞU,
-ÇALIŞMA SÜRELERİ İLE İLGİLİ YAPILACAK İŞLEMLER,
-YILLIK ÜCRETLİ İZİNLER ve YAPILACAK İŞLEMLER,
-TOPLU İŞÇİ ÇIKARMA ve USUL,
-KIDEM TAZMİNATI BULUNMAKTADIR.
-İŞVERENLERİN ÇALIŞMA MEVZUATINA İLİŞKİN TÜM YÜKÜMLÜLÜKLERİ ve MÜEYYİDELERİ,
-İŞVERENİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ,
-İŞ KAZASI MEYDANA GELDİĞİNDE OLUŞAN HUKUKİ SÜREÇ,
-KADIN İŞÇİLERİN AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞTIRILMA KOŞULLARI,
-PERSONEL DEPARTMANI İÇİN PRATİK KISA NOTLAR YER ALMAKTADIR.
İş Kanunu Toplam 122 Maddeden Oluşmaktadır. Fakat Hemen Hemen Tüm Maddelerinin Her Biri Ayrı Bir Belgelendirmeyi Gerektirmektedir. BU AMAÇLA;
Personel/İşveren ilişkileri içinde önemli bir yeri olan HİZMET SÖZLEŞMELERİ ÇALIŞAN POZİSYONA UYGUN OLARAK HAZIRLANMAKTADIR.
PERSONEL YÖNETMELİĞİ
DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ
Şirket yapısına uygun halde düzenlenecek ve sıkça müracaat edebileceğiniz TUTANAKLAR, FORMAT olarak hazırlanmaktadır.
Şirketin, müşterileri ile yaptığı TİP SÖZLEŞMELERİ hukuki açıdan gözden geçirilmekte ve sürekli olarak kullanılabilecek FORMAT sözleşmeler oluşturulmaktadır.
Yapılanmanın önemli bir diğer amacı; Şirketin genel işleyişinin – faaliyetlerinin doğru bir şekilde hukuki çerçeveye oturtulmasıdır. Bu çerçevede tüm bölüm yetkilileriyle toplantılar yapılıp departmanların işleyişleri hukuki açıdan gözden geçirilecek ve eksik unsurlar varsa revize edilmektedir.
Bu düzenlemeler tamamlandıktan sonra her birim, yukarıda belirtilen amaçlara uygun olarak yeniden gözden geçirilmektedir.
Şirketin Hukuki Açıdan Yapılandırılmasının önemli amaçlarından biri; Yönetim Kurulu Üyeleri ile bütün sorumlulukların üzerlerinde biriktiği “Genel Müdürün” pozisyonunu hukuki açıdan netleştirmek ve işin akışını bizzat yönlendiren, işi bilfiil yapan kimselerin, birim yetkililerinin hâlihazırda var olan yetkilerinin tabii sonucu olan sorumluluklarının da kanuni anlamda düzenlenmesidir.
Yapılandırılma esnasında bazı hususlar dikkat çekmektedir. Bunlardan en önemlisi yapılandırma neticesinde halihazırdaki yetkilere kesinlikle dokunulmamalı, sorumlular ve sorumluluklar Yargıtay’ın aradığı şekilde düzenlenmelidir. Bu nedenle İMZA YETKİLERİNDE bir değişiklik söz konusu olmayacaktır.
İnsan Kaynakları uygulamalarında aşağıdaki hususlara dikkat çekilmiştir. Şayet uygulamalarda İş Mevzuatına tam bir uyum yoksa bu eksiklikler, “haklı olduğunuz” birçok İŞ HUKUKU davasını kaybetmenize sebebiyet verebileceği gibi, Bölge Çalışma Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek bir teftişte idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmanız ihtimali vardır. Bildiğiniz üzere bu idari cezalar kamu alacağı niteliğinde olduğundan şirketin veya şirket İmza Yetkililerinin şahsi malvarlığından tahsil edilebilir.
İŞ HUKUKUNUN TÜM BELGELERİ LİSTESİ